Az év minden szakában kapható zöldségünk, amely alacsony kalóriatartalma miatt gyorsan a fogyókúrázók kedvencévé válhat. A hétvégi sült mellé jó kis köret készíthető belőle. Nyersen salátaként, vagy párolva, sőt: akár grillezve is. Ezt a zöldséget már vagy 5000 éve ismerjük, ám nem mindig volt ilyen szép narancssárga, mint manapság.
Vörös, fekete, lila – régebben (néhol ma is) ilyen színekben pompázott a sárgarépa (bár, akkor még vélhetően a sárga jelzőt nem használták rá). Aztán jöttek a hollandok, és az afgánok lila héjú sárga belsejű répájából, a ma ismert narancssárga külsejűt csináltak.
A sárgarépa nagyon jó és szó szerinti értelemben vett táplálék, ha fogyózol, része lehet a léböjt-kúrádnak, vagy akár párolva hús mellé is fogyaszthatod alacsony kalóriatartalma miatt. Zsír gyakorlatilag nem létezik benne, 100 grammjában 40 kalória van, viszont rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne.
A legfontosabb tápanyagaként a sárgarépa béta-karotin tartalmát szokták kiemelni, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, így szemed egészségének teszel jót, ha fogyasztod. Nem beszélve arról, hogy míg a béta-karotin egy öregedésgátló anyag, addig az A-vitamin segít a zsír szervezetedből való kitakarításában is. A sárgarépa anyagai segítik fogyásod, szívedet is védik, koleszterinszinted pedig rendben tartják. Sportolás közben is hasznát veszed, hiszen kevesen tudják, hogy a sárgarépában sok kalcium van, ami fontos az egészséges csontozathoz.
A sárgarépának az immunrendszer karbantartásában is nagy szerepe van C-vitamin tartalma miatt, de egy benne található falcaronil nevű vegyület miatt rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.
A sárgarépa eltávolítja a fogkövet, rendberakja a szájüreg ph-értékét, így csökken a fogszuvasodás esélye.
Ragyogó, fiatalos bőr és egészséges haj – ezek is mind-mind köszönhetők a sárgarépának.
Tasi Tibi