Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

A hasi zsírpárnák ellenszere

Az őszi-téli időszakban rendkívül értékes vitaminforrás, amely feltölti szervezeted energiával, és talán még az edzés is jobban megy tőle. A Kínából származó növény a 18. századtól van jelen Európában és nevezik brüsszeli káposztának is, merthogy a 19. században ott nemesítették. Érdemes enni, mert rendben tartja koleszterinszinted, ezt már a rómaiak is tudták.

Ne legyünk álszentek, sokan utálják a kelbimbó ízét, azt a jellegzetes ízt, amit egy vegyület, a sinigrin okoz, és amely miatt a kelbimbó rákellenes hatású zöldségünk. Van benne egy szulforafánnak nevezett vegyület is, amelyet sokan a brokkolis cikkek olvasása kapcsán már ismerhetnek, ez az a vegyület, amely serkenti a májenzimek termelését, így a méreganyagok kiválasztását, vagyis végső soron csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

kel

Persze a sportembereket, különösen a hölgyeket a hasi zsírpárnák elleni áldásos hatása jobban érdekli. Nos, a kelbimbó a bélrendszer alapos tisztogatója. Rostjai minden megtapadt, káros szennyeződést letakarítanak a bélfalakról, így a salakanyagok gyorsan távoznak. Emiatt pedig nem alakulnak ki zsírpárnák a derék és has környékén. Akik eleve karcsúak, a kelbimbó segítségével meg is őrizhetik ezt.

10 dkg kelbimbóban annyi C-vitamin van, ami egy felnőtt ember napi szükségletét fedezi. Sok benne a K-vitamin, a B1-, B2- és B6-vitamin, az A - és E-vitamin, valamint gazdag mangánban, káliumban, kálciumban, rézben, vasban, és magas a fehérjetartalma is. Rendben tartja vérnyomásod, de jó hatással van a pajzsmirigyműködésre is.

Fontos, hogy a kelbimbót nem érdemes főznöd, inkább csak párolnod, mert tápanyagtartalmát leginkább így őrzi meg. Négyfelé vágva párold 5-6 percig! Illik hozzá a mustár, a feketebors, vagy a szerecsendió.

Tasi Tibi

Go to top