Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Augusztusi zöldség – a fogyókúrázók álma

Néhány éve még azt sem tudtuk, hogy a világon van, mára viszont a magyar konyha kedvelt zöldsége lett egy tökféle, amely a túlsúly elleni harc kedvelt növénye lett. Európai története nem nyúlik vissza túl régre, hiszen az öreg kontinensen csak az 1900-as évek végén jelent meg és lett a francia és olasz konyha, majd szépen lassan a többi nemzet egyik alapzöldsége, különösen ilyenkor augusztusban.

 

A cukkini akkor keltette fel sok hölgy figyelmét, amikor ilyeneket kezdtek róla írogatni, hogy „a fogyókúrázók álma”, „a túlsúly elleni harc bástyája”, „igazi vitaminbomba” stb.

Nos, valóban igaz: a nyári, eredetileg Amerikából származó, zöld termésű kúszónövény nagy része - több, mint 90 %-a - víz, zsír és szénhidrát alig van benne, könnyű emészthetősége pedig a fogyókúrázók, diétázók, illetve cukorbetegek kedvencévé tette. Egyébként a fogyókúrában azért hatásos, mert remek vízhajtó, és enyhe hashajtó tulajdonságokkal is bír.

cukkini

A cukkini ásványi anyagok tárháza, nem győzni sorolni: magas a foszfor, nátrium, magnézium, kalcium, kálium, vas, cink, réz és mangán tartalma, benne van szinte a teljes B-skála (B1, B2, B3, B5, B6 vitamin), sok A-, E - és C-vitamint rejt.

A cukkini az edzésben megfáradt izmok remek gyulladáscsökkentője, keringésed karbantartója, és nem mellesleg: elkerülheted vele a fertőzéseket.

És ha ez még nem lenne elég: a cukkini segítségével nyugodtabb lesz alvásod, az edzés okozta fáradtságot pedig el is felejtheted segítségével.

Tasi Tibi

Go to top