Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Gyógyít, tisztít, karcsúsít - király(i) zöldség tele vitaminokkal

Hazánkban egyre nagyobb területen termesztik azt a szuper zöldséget, amellyel májusban tele vannak a piaci standok, és amely szezonja idején nem hiányozhat egy sportoló étrendjéből. Bár a hazai termés igen nagy része, több mint 90 százaléka külföldre, elsősorban Németországba kerül, hazánkban is egyre több rajongója van a zöldség pörköltök alapjának: a spárgának.

 

A Kr.e. 5000 táján már gyógynövényként (hurut, fekélyek) használt spárga igazi karcsúsító étel, a piacokon fehér és zöld kötegekben kapható növény a világ számos területén megterem, március és június között kapható előbb zsenge, majd egyre erősebb változata, talán innen is származik a német mondás: „János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát edd!”

sparga

A spárga karcsúsító tulajdonsága enyhe vízhajtó tulajdonságának is köszönhető, a keringést fokozza, míg tisztító hatását a régiek a vesekő természetes eltávolításában betöltött szerepében tapasztalták meg. Bár több, mint 90 %-a víz, 10 dkg-jában mindössze 20 Kcal energia van, szénhidrát- és zsírtartalma is csekély, annál több viszont a vitamin benne. A spárgában rendkívül magas az aszparginsav, amely az idegrendszer védője és jót tesz az edzések utáni kimerültség kellemetlen hatásainak megfékezésében. A spárgában sok a kálium, de foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagyobb mennyiségben található benne. A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, sőt folsavat is tartalmaz ez a zöldség.

A párolt spárgából finom mártással tökéletes edzés utáni vacsora készíthető, az Európában kedvelt fehérspárga kellemes, aromás íze gyorsan népszerűvé válhat a családban, például egy finom krémleves formájában. A zöldspárga pedig grillezve finom nagyon. Spenótlevelekkel, koktélparadicsommal ízletes tavaszi saláta készíthető belőle. Számos fajtája ismert, mindegyik tökéletes táplálék és igazi vitaminbomba tavasszal!

Tasi Tibi

Go to top