Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Zsírt is egyél, mert nem az ellenséged!

Az edzéshez egyél zsírt! Sokak számára megdöbbentően hathat ez a mondat, hiszen a zsír úgy általában nagy ellensége az egészséges életmódot folytatóknak, pedig bizonyos fajtái akár hasznosak is lehetnek, ha az izomépítés és a súlyvesztés a két fő célkitűzés. Vagyis a zsírbevitel nem egyértelmű, hiszen a különféle zsírok más-más funkciót látnak el.

Zsirtisegyeljol
 

Sokan például kerülik a telített zsírokat (a szobahőmérsékleten szilárd sertészsírt például), mert azt gondolják róluk, hogy szív-érrendszeri és egy más egészségügyi problémákhoz vezetnek. Ez igaz is, ha túlzott a fogyasztásuk, ugyanakkor például a testépítőknek kifejezetten ajánlott, hogy valamennyi telített zsírt bevigyenek, ugyanis az ilyen zsírfogyasztás velejárója, a koleszterin növelheti a tesztoszteron hormon szintjét, ami viszont az izomnövekedéshez járul hozzá.

Vannak ún. esszenciális zsírsavak, ezek azok a bizonyos Omega előtaggal illetett zsírok (omega 3,6,9), amik a halakban, meg bizonyos olajokban találhatók meg (szőlőmag, tökmag stb.). Ezek a sportolók számára kifejezetten hasznosak, de az általános kiváló egészségi állapot fenntartása érdekében mindenkinek érdemes szerepeltetnie az étrendjében. Ezek az olajok ugyanis segítenek a szabályos szívverés fenntartásában, az immunrendszer erősítésében és a gyulladások gátlásában, de karbantartják a sportolás során igénybe vett ízületeket is.

Egészségünk szempontjából tehát érdemes az előbb említett az esszenciális zsírokat ennünk. Tekintsünk rájuk mostantól úgy, mint egészségünk és izomépülésünk kulcselemeire!

Tasi Tibi

Go to top