Magyarország első mozgás kereső és kategorizáló oldala.

Nem feltétlenül egészséges, ami cukormentes!

Az ég mentsen meg attól, hogy a cukros üdítők helyett cukormenteset igyál! Az aranyszabály: se cukrosat, se édesítőset, maradj a víznél, esetleg a természetes édesítőkkel készített italoknál. A cukormentes üdítők ugyanis semmivel sem egészségesebbek, mint a cukrosak, sőt.

 

A legnagyobb átverés az, amikor azt próbálják elhitetni Veled, hogy a cukormentes üdítők segítségével lefogyhatsz. Ugyanis ezekkel az üdítőkkel valóban kevesebb lesz a napi kalóriabeviteli mennyiség, mint a cukros változatokkal (sokan épp a kalóriabevitel visszaszorítása okán isznak cukormentes üdítőt), ám a mesterséges édesítőszerekkel felturbózott üdítők arra ösztökélnek, hogy többet egyél. Olyan anyagok vannak ugyanis bennük, amelyek stimulálják ízlelőbimbóidat, ami viszont evésre ösztönöz. Vagyis ezek az üdítők bizony kétélű fegyverek, mert az evés az kalóriabevitelt jelent, vagyis ott vagy velük, ahol a part szakad. Az előbb leírtak pedig megcáfolják azt az általános vélekedést is, hogy a cukormentes üdítő csökkenti a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Ez logikus is, elvégre, ha egy ilyen üdítő evésre ösztönöz, az hogyan csökkenthetné épp egy anyagcsere betegség kockázatát?

Arra sincs semmilyen tudományos bizonyíték, hogy a diétásnak mondott ital súlycsökkenést okoz, az ilyen állításokat maximum azok a felmérések fogalmaznak meg, amelyeket épp azok a gyártók rendeltek meg, amelyek ilyen termékeket forgalmaznak.

Folyadékfronton a testsúly kordában tartásának egyik legjobb eszköze: a tiszta víz!

Tasi Tibi

Go to top